Frangipanetaartjes met Peer

Dit weekend hadden we tweemaal vrienden op bezoek, de perfecte gelegenheid om nog eens uitgebreid te koken!

Deze frangipanetaartjes stonden tweemaal op het menu omdat ze zó heerlijk waren. Eindelijk wordt de smaak van ‘traditionele’ frangipane geëvenaard, maar dan op een ei- en melkvrije manier. Een echte aanrader!

 

Frangipanetaartjes met Peer

Ingrediënten (voor 8 taartjes)

  • 100g margarine, in blokjes gesneden
  • 75g rietsuiker
  • 100g amandelpoeder
  • 2 el maïszetmeel
  • 1/2 kl kaneel
  • Snufje zout
  • 150 ml amandelmelk
  • 2 kl vanille-extract
  • 1 kl amandelextract
  • 1 rol bladerdeeg
  • 4 kleine rijpe peren; geschild, gehalveerd en van klokhuis ontdaan
  • 2 el amandelschilfers

 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Rol de bladerdeeg uit, en duw er rondjes uit die iets groter zijn dan je taartvormpjes (bij mij diameter van 10cm)
  • Vet de taartvormpjes in, drapeer er de bladerdeegrondjes in
  • Leg op elk rondje bladerdeeg een velletje bakpapier, en giet er daarna bakbonen (verkrijgbaar bij bv. Dille & Kamille) of gedroogde bonen/kikkererwten/… in
  • Bak de taartbodempjes gedurende zo’n 7 à 8 minuten blind, tot de randjes licht beginnen te kleuren
  • Maak intussen de vulling: roer met een garde de margarine, de rietsuiker, het amandelpoeder, het maïszetmeel, de kaneel en het zout dooreen in een mengkom, tot je een kruimelig mengsel bekomt
  • Giet er de amandelmelk, het vanille-extract en het amandelextract bij en roer opnieuw met de garde. Het mengsel is behoorlijk lopend, maar dat is de bedoeling
  • Haal de taartbodempjes uit de oven, en verwijder het bakpapier en de bakbonen
  • Verdeel de vulling over de bodempjes
  • Maak enkele inkepingen in de gehalveerde peertjes, en leg telkens een halve peer in elk taartje
  • Bak de taartjes nog zo’n 20 minuten in de oven, tot de bladerdeeg goudbruin is, en de vulling begint op te bollen
  • Laat de taartjes afkoelen, en garneer met amandelschilfers

Frangipane met Peer

 

Bron: recept gebaseerd op Post Punk Kitchen

3 Comments

  1. Judy

    november 5, 2013 at 22:26

    approved!!
    En dat terwijl ik principieel geen peren lust! 😉

    1. admin

      november 6, 2013 at 18:16

      Fruitdiscriminatie?! Foei!

      PS: appeltjes passen hier ook supergoed bij 😉

  2. Frangipanetaart | Julienne

    maart 12, 2015 at 19:02

    […] … Zolang er maar amandelen inzitten! Dit receptje is een herwerkte versie van de schattige frangipanetaartjes met peer die ik eerder al maakte. Deze keer dus in het groot, en zonder peer, maar minstens even […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: