Frangipanetaart

Zoals beloofd, het volgende deel van de verjaardagstaartentrilogie 😉

Ik ben dol op marsepein, amaretto, frangipane, … Zolang er maar amandelen inzitten! Dit receptje is een herwerkte versie van de schattige frangipanetaartjes met peer die ik eerder al maakte. Deze keer dus in het groot, en zonder peer, maar minstens even lekker!

 

Frangipanetaart

Ingrediënten (voor 1 taart)

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 200g margarine, in blokjes gesneden
  • 150g rietsuiker
  • 200g amandelpoeder
  • 4 el maïszetmeel
  • 1 kl kaneel
  • Snufje zout
  • 300 ml amandelmelk
  • 4 kl vanille-extract
  • 2 kl amandelextract
  • 3 el abrikozenconfituur
  • 3 el amandelschilfers

 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Rol 1 bladerdeeg uit, en drapeer hem in een met bakpapier beklede taartvorm
  • Leg er nog een vel bapapier bovenop, en giet er daarna bakbonen (verkrijgbaar bij bv. Dille & Kamille) of gedroogde bonen/kikkererwten/… in
  • Bak de taartbodem gedurende zo’n 10 minuten blind, tot de randjes licht beginnen te kleuren
  • Maak intussen de vulling: roer met een garde de margarine, de rietsuiker, het amandelpoeder, het maïszetmeel, de kaneel en het zout dooreen in een mengkom, tot je een kruimelig mengsel bekomt
  • Giet er de amandelmelk, het vanille-extract en het amandelextract bij en roer opnieuw met de garde. Het mengsel is behoorlijk lopend, maar dat is de bedoeling
  • Haal de taartbodem uit de oven, en verwijder het bovenste bakpapier en de bakbonen
  • Bestrijk de bodem met de abrikozenconfituur
  • Giet de vulling in de bodem
  • Rol de 2de bladerdeeg uit, en snij hem in repen (bv. met een pizzaroller)
  • Weef met de repen bladerdeeg een raster bovenop de vulling
  • Bestrooi met de amandelschilfers
  • Bak de taart nog zo’n 35-40 minuten in de oven, tot de bladerdeeg goudbruin is, en de vulling begint op te bollen
  • Laat de taart afkoelen

Frangipanetaart | Julienne

1 Comment

  1. fieke

    maart 13, 2015 at 07:33

    Mmmm, één van mijn favorieten!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: