Lijnzaadbrood

Aah, niets lekkerder dan zelfgemaakt brood! En zeker niet dan dit brood hier. Het is zo ‘basic’ als iets: gewoon bloem, water, zout en gist. En wat lijnzaad natuurlijk, voor een gezonde portie omega 3! Deze vetzuren hebben een positief effect op bloeddruk, cholesterol en TGL gehalte , en helpen op deze manier hart-en vaatziekten voorkomen.

Simpel en gezond, wat heb je nog meer nodig? Begin maar te bakken!

Lijnzaadbrood

Flaxseed Bread

Ingrediënten (voor 1 groot brood)

  • 6g instant gist
  • 360ml lauw water
  • 600g volkorenbloem
  • 1 kl zout
  • 150g lijnzaad

Werkwijze

  • Giet het water in een kommetje, en los de gist op in dit water
  • Zeef de volkorenbloem in een grote mengkom
  • Maak een putje in het midden van de bloem
  • Strooi het zout rondom de randen van het putje, en giet het gistmengsel in het putje
  • Roer tot je een deegbal bekomt
  • Kneed het deeg met je handen, gedurende ongeveer 10 minuten
  • Vorm het deeg terug tot een bal, leg deze terug in de mengkom, en bedek met een schone keukenhanddoek
  • Zet opzij op een warme plaats, voor één uur (ik verwarm altijd eventjes mijn microgolfoven voor en zet daarna mijn kom erin)
  • Na een uur zou het deeg in volume moeten verdubbeld zijn
  • Kneed de lijnzaadjes door het deeg, en vorm er een brood mee
  • Plaats het brood in een ronde springvorm, en bedek opnieuw met een schone keukenhanddoek
  • Zet opnieuw opzij op een warme plaats voor één uur
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Bak het brood gedurende 45 minuten, tot het goudbruin ziet, en hol klinkt wanneer je erop klopt
  • Laat volledig afkoelen

Flaxseed Bread Flaxseed Bread

1 Comment

  1. 10 x inspiratie voor het ontbijt – Julienne

    april 14, 2016 at 16:00

    […] Liefst van al eet ik meergranenbrood, speltbrood, of brood met zaden en pitten. Als ik zelf bak, is dit één van mijn go to […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: