Filodriehoekjes met banaan en kokos

Gisteren gaf ik ter ere van Wereldveggiedag een hele fijne EVA-kookworkshop in mijn eigen gemeente, Evergem. We maakten onder andere het Wereldveggiedaggerecht van chef Nicolas Decloedt klaar, maar ook een heerlijk hapje, spanakopita’s. Dat zijn flapjes van filodeeg met een vulling van tofu, spinazie en kruiden.
Ik had de hoeveelheid filodeeg in een pakje duidelijk wat onderschat, want er bleven nog heel wat vellen over. En dus ging ik vandaag maar aan de slag met het restje!

Filodeeg is een heel tof product, je kan er echt alle kanten mee uit. Hartig, zoals de spanakopita’s, of zoet, zoals baklava of deze heerlijke driehoekjes met banaan en kokos. Je vindt filodeeg in de supermarkt (ik kocht de mijne bv. bij Colruyt) of in de Turkse winkel.
Let er tijdens het werken wel goed op dat je de ongebruikte bladeren filodeeg steeds met een vochtige keukenhanddoek bedekt. Het deeg droogt namelijk heel snel uit, en dan kan je er niets meer mee aanvangen…

 

Filodriehoekjes met banaan en kokos

Ingrediënten (voor 20 driehoekjes)

  • 1 verpakking filodeeg
  • koolzaadolie
  • 5 bananen
  • ca. 50g geraspte kokos

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Leg de vellen filodeeg open. Haal er heel voorzichtig een vel vanaf, en bedek de rest met een vochtige keukenhanddoek
  • Bestrijk het vel met een genereuze hoeveelheid koolzaadolie. Dat gaat heel gemakkelijk met een bakborsteltje (om het in het algemeen Nederlands te zeggen…)
  • Leg er voorzichtig een tweede vel bovenop. Bedek opnieuw de overige bladeren met een vochtige keukenhanddoek
  • Snij de 2 opeenliggende vellen in 4 dikke repen
  • Leg in een hoekje van elke reep 5 schijfjes banaan en een koffielepel geraspte kokos
  • Vouw het hoekje van de reep om aan de kant van de vulling, en vouw verder tot het driehoekje mooi toegevouwen is

Filodriehoekjes met banaan en kokos | Julienne

  • Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bestrijk de driehoekjes met nog wat extra koolzaadolie
  • Bak de driehoekjes zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin kleuren
  • Eet lauw of koud op

Filodriehoekjes met banaan en kokos | Julienne

 

Dit is mijn eerste recept met een GIF-tutorial… Wat vinden jullie ervan?

9 Comments

  1. fieke

    oktober 3, 2015 at 08:02

    Mmm, ik heb nog een filodeeg in de vriezer zitten van toen ik eens samosa’s maakte. Er zitten inderdaad véél vellen in zo’n pak. Eigenlijk had ik ‘t beter nog in porties ingevroren…
    Deze ga ik zeker eens proberen! Ook heel leuk met die GIF, het zou nóg leuker zijn mocht de GIF bewegen in het bericht, zonder dat je er eerst moet op klikken. Maar ik weet niet of dat technisch mogelijk is natuurlijk 🙂

    1. admin

      oktober 3, 2015 at 10:38

      Goeie opmerking, merci 😉 heb er nog eens aan gesleuteld, en ‘t is gefixt!

      1. fieke

        oktober 3, 2015 at 10:41

        Super, veel beter 🙂
        (Gifjes zijn leuk, en geven zo veel meer info!)

    1. admin

      oktober 6, 2015 at 12:53

      Dankjewel, Monique! Ze vielen inderdaad heel goed in de smaak!

  2. Carolien - On a Healthy Adventure

    oktober 7, 2015 at 12:31

    Mmm, banaan-kokos, lekkere combo! Heel leuk als GIF 😉

    1. admin

      oktober 7, 2015 at 13:09

      dankjewel, Carolien! Ik vind kokos bij (bijna) alles lekker, maar dit is inderdaad een topcombo!

  3. Re-saar-cle

    oktober 8, 2015 at 07:18

    Filodeeg, ik was het bestaan daarvan helemaal vergeten! Perfect om restjes mee te verwerken. Dat dessertje ziet er heel lekker uit! Ik zou er persoonlijk nog wat chocolade bij doen (maar ik ben verslaafd, vandaar)

    1. admin

      oktober 8, 2015 at 14:36

      Dat was ook mijn eerste idee, banaan/chocolade/walnoot, maar ik ben dan toch maar voor de banaan/kokos gegaan 😉

      En inderdaad, perfect om met allerlei restjes te vullen!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: