Ovenschotel met witloof en vegetarisch gehakt

Bah, sneeuw en vriestemperaturen… Morgen wordt het nog erger, dus ik bereid me mentaal al voor! Om terug op te waren, heb ik voor ons deze heerlijke ovenschotel klaargemaakt.
De mosterd geeft het geheel een pittig tintje, terwijl de aardappelpuree wat zachtheid en romigheid met zich meebrengt.
Het was de eerste keer dat ik een ovenschotel afwerkte met een korstje van paneermeel, maar ik vind het heel geslaagd! Past perfect binnen mijn plan om te minderen met zuivelproducten.

Ovenschotel met witloof en vegetarisch gehakt

Ingrediënten (voor 2 grote porties)

  • 500g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden (2cmx2cm)
  • ½ el olijfolie
  • 1 verpakking (ca. 175g) tofu- of quorngehakt
  • 2 grote stronken witlof, ontdaan van de kern en in lange stroken gesneden
  • 100ml sojaroom
  • 1 grote el mosterd (ik gebruikte graantjesmosterd)
  • 3 el ongezoete sojadrink
  • 1 el margarine
  • peper en zout
  • 4 el paneermeel


Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte)
  • Breng een pot met een flinke bodem gezouten water aan de kook
  • Voeg de aardappelen toe wanneer er bubbeltjes in het water verschijnen
  • Kook de aardappelen tot ze gaar zijn, zo’n 15 tot 20 minuten
  • Vet intussen een ovenschotel (27cmx18cm) in met een vel keukenpapier en de olijfolie
  • Verdeel het gehakt over de ovenschotel
  • Meng de witloofslierten met de sojaroom en de mosterd in een kom
  • Verdeel dit mengsel over het gehakt
  • Eenmaal de aardappelen zacht zijn, mogen deze worden afgegoten en fijngestampt, samen met de sojamelk en de margarine
  • Kruid naar smaak met peper en zout
  • Verdeel de aardappelpuree over het witloofmengsel, en werk af met het paneermeel
  • Bak de ovenschotel voor zo’n 25 minuten, tot het paneermeel een mooie goudkleurige korst is geworden
Oven Dish with Endive and Mince  Oven Dish with Endive and Mince

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: