Een gemiddelde dag in cijfers

Druk bezig zijn is de ziekte van onze generatie, denk ik… Zeker nu ik een extra stressvolle periode op het werk heb, met veel deadlines, vind ik het belangrijk om eens te kijken waar ik hoeveel tijd aan spendeer op een dag. Ik zette alle activiteiten die ik op een gemiddelde dag doe op een rijtje, en maakte er een grafiekje van.

Vind je het leuk om wat meer over mijn persoonlijke leven te lezen? Ik vertelde al eens over hoe ik werk, en wat ik eet op een dag.

 

Overzicht

Werk

Dé grootste brok van mijn dag gaat naar werk: ik werk per dag 8 uren freelance voor een bedrijf, en heb daarnaast enkele avonden per week nog consultaties in mijn praktijk. Als ik daar het gemiddelde van bereken, kom ik ongeveer op een uurtje per werkdag uit.

Omdat ik mijn werk graag doe, wil ik hier niet op besparen, maar ik merk wel dat ik tegen donderdagavond-vrijdag echt wel hunker naar het weekend om wat te bekomen.

 

Slaap

Na veel experimenteren weet ik dat ik ongeveer 8 uren slaap per nacht nodig heb om goed te functioneren. Dat houdt in dat ik meestal rond 22h30 ga slapen, en rond 6h30 opsta. Tijdens hele drukke periodes durf ik al eens om 21h-21h30 te gaan slapen, dat is voor mij eigenlijk echt een vorm van verwennerij…

 

Koken

Ik kook enorm graag, maar in de week heb ik er meestal niet veel tijd voor… Als ik consultaties heb, probeer ik daarom een maaltijd op tafel te zetten in een halfuurtje. Andere dagen kan ik er echter gemakkelijk één à anderhalf uur mee bezig zijn, dus ik ben er van uit gegaan dat ik gemiddeld een uurtje per dag bezig ben aan het eten.

Omdat ik meestal geen boterhammen eet, maar eerder een salade of havermout, ben ik ook wel even bezig met ontbijt en lunch. Dat probeer ik altijd te combineren met het maken van het avondeten, zodat ik maar één keer per dag in de keuken bezig ben.

 

Eten

Als diëtiste weet ik goed genoeg hoe belangrijk het is om letterlijk tijd te nemen voor het eten. Daarom probeer ik minstens 20 minuten tijd te nemen per hoofdmaaltijd. Tussendoortjes eet ik bijna altijd achter de pc tijdens het werk, hier rekende ik dus geen extra tijd voor in.

 

Huishouden

De meeste mensen weten wel hoeveel tijd er kruipt in het huishouden… Gelukkig hebben we sinds kort een poetshulp die om de twee weken een voormiddag komt poetsen. Wat een lifesaver! Wat ik nog altijd zelf doe? De was, tussen de poetsbeurten van de poetshulp eens stofzuigen en een dweiltje slaan, de afwas, de badkamers en keuken tussendoor eens snel met een nat doekje schoonmaken, …

 

Woon-werkverkeer

Meestal ga ik met de elektrische fiets naar het werk, maar in de winter carpool ik gezellig met manlief. Hij werkt in vogelvlucht maar een paar kilometer van mij, dus dat gaat zonder problemen. Omdat we 20-30 km van huis werken, zijn we wel makkelijk een uur per dag onderweg door de spits. Met de elektrische fiets doe ik er ongeveer 1,5 uur over.

 

Ontspanning

En dan blijft er nog ongeveer 2,5 uur ontspanning over. Oef! Meestal ben ik zodanig moe dat ik gewoon in de zetel ga zitten ‘s avonds om te bloggen, wat blogs te lezen, eens door social media te scrollen, een serie of film te bekijken, een boek of tijdschrift te lezen, …

Een wandeling met de hondjes staat ook altijd op het programma: tijdens de lente/zomer/herfst doen we 2 wandelingen per dag, in de winter gaan we enkel ‘s avonds een blokje doen. Overdag kunnen de meisjes namelijk ook buiten in de tuin, dus op zichzelf leggen ze ook al enkele kilometertjes af 😉

 

Nam jij al eens de tijd (pun intended!) om je dag in uren onder te verdelen? 

20 Comments

 1. fieke

  februari 5, 2017 at 12:57

  Zo interessant om dat eens in een grafiekje te gieten! Ik zou dat ook eens moeten doen om er een beter idee van te hebben waar alle tijd naartoe gaat 🙂

  1. Julienne

   februari 5, 2017 at 20:00

   Ik was helemaal geïnspireerd na weer een leuke cijfertjespost van Haaike, hihi!

 2. Claire Bracke

  februari 5, 2017 at 14:33

  Hmm, ik zou dat voor mezelf ook wel eens willen doen maar ik werk 4/5, dus een gemiddelde zou nooit een realistisch beeld geven!

  1. Julienne

   februari 5, 2017 at 20:00

   Da’s waar, maar dan misschien gewoon een gemiddelde van de 4 dagen? 😉

 3. Evi

  februari 5, 2017 at 18:18

  Nog nooit gedaan maar lijkt me zeker wel eens de moeite waard te zijn om te doen! Wat knap trouwens dat jij dat kan: 1,5u fietsen naar het werk!

  1. Julienne

   februari 5, 2017 at 19:58

   Het is wel met trapondersteuning hé 😉 in het begin deed ik het met een gewone fiets, dan was ik makkelijk 2 uren onderweg per dag, dat was toch iets te pittig…

   De frisse lucht en beweging doen me net goed nu, het is eigenlijk ook even ontspanning en me-time!

 4. Lottes Anekdotes

  februari 5, 2017 at 18:46

  Oooh, wat een goed idee! Dat zou ik ook eens moeten doen om een beter overzicht te hebben van mijn dag, want elke avond vraag ik me af waar de uren naartoe zijn 🙂

  1. Julienne

   februari 5, 2017 at 19:57

   Dat gevoel ken ik maar al te goed! Ik kan het je alleen maar aanraden 🙂

 5. Kelly

  februari 5, 2017 at 21:10

  Interessante post, Silke! Ik heb het nog niet zo ‘op papier’ gedaan, maar het is wel een onderwerp dat af en toe terugkomt – meestal in zondagavondgesprekken 🙂 – en dat zo soms eens in mijn hoofd rondzweeft. Ik denk dat het in grote lijnen voor mij wat hetzelfde is (behalve dan minder lang onderweg – alhoewel ik dat dan compenseer met bewegen in een andere vorm) en die 2,5 uur ontspanning per dag, dat is op zich wel voldoende, en sowieso ook meer dan (jonge) mama’s, maar toch willen wij – in de niet al te verre toekomst – liever al minder werken om wat meer te kunnen leven.

  1. Julienne

   februari 6, 2017 at 19:32

   Het zal bij ons ook zeker niet duren tot ons 40ste hoor, voor we wat meer tijd voor onszelf nemen. Maar nu nog even knallen, we doen allebei onze huidige job heel graag, dus dan heb je er al eens wat meer voor over.

 6. Katrien

  februari 6, 2017 at 09:08

  Het is altijd schrikken als ik dat doe. Ik heb een gelijkaardige oefening moeten maken toen ik even tegen dek ging. Dat was best wel confronterend. Ik had in een week nauwelijks échte ontspanning. Ik heb toen de planning wel serieus moeten omgooien. Al blijft het wel goed oppassen om mezelf niet weer te overbelasten. Ik moet regelmatig nog eens bewust op de rem gaan staan.

  1. Julienne

   februari 6, 2017 at 19:30

   Is inderdaad soms een fijne grens hé, tussen het druk hebben en over de schreef gaan… Goed dat je er nu bewust mee om kan gaan, en weet wanneer je moet afremmen.

 7. geertruurzaam

  februari 8, 2017 at 16:15

  Wij hebben duidelijk een heel ander leven 🙂
  Ik “werk” niet, slaap minder, huishoud meer, ontspan minder, eten en koken gaat hier tegelijk met kinderen bezighouden… Ik zou dan eigenlijk een grafiek moeten maken waar ik per uur inzet welke taken ik combineer. Probleem is alleen wanneer ik dat allemaal bij elkaar op zou tellen ik niet genoeg heb aan 24 uur! Laten we het er maar op houden dan ik vooral veel multitask.

  1. Julienne

   februari 8, 2017 at 19:49

   “werken” misschien niet, maar 4 kinderen opvoeden is zoveel meer dan een fulltime job… Bergen respect voor jou!

 8. Hilde

  februari 9, 2017 at 14:59

  Ik weet zo ongeveer wel waar ik nood aan heb (8 uren slaap) en hoe ik me zo-goed-mogelijk kan organiseren. Geen poetshulp hier dus alles DHZ. Eens de 40 begin je toch meer naar je eigen lichaam te luisteren, heb ik al ondervonden… M’n grens zal ik niet zo snel meer overschrijden (een goede les gehad in dat opzicht, niet in het minste op gezondheidsvlak) en dat voelt ècht goed om vooràl daar naar te luisteren, naar eigen grens.

  1. Julienne

   februari 11, 2017 at 21:36

   Da’s waar! Goed dat je dat beter aanvoelt nu!

 9. Sofie

  februari 11, 2017 at 19:27

  Interessant! En ik hou van persoonlijke blogposts 🙂 Ik verdoe ook veel tijd met mijn gsm

  1. Julienne

   februari 11, 2017 at 21:35

   Dankjewel, Sofie!

 10. Le petit requin

  februari 17, 2017 at 09:24

  Hihi, leuk dat je geïnspireerd was door mijn cijfertjespost!
  Interessant om lezen alleszins! Klinkt eigenlijk wel als een mooie verdeling van je tijd! Een uur of anderhalf uur onderweg naar je werk is op zich niet zo ideaal, maar als je daar babbeltijd met je man of ontspanning en beweging op de fiets van kan maken, is het eigenlijk nog niet zo erg, vermoed ik 🙂
  Ga het misschien ook eens doen; mijn eerste gedachte was “dat heeft geen zin nu, nu ik niet werk”, maar misschien nu nét wel, want doordat er weinig structuur in mijn dagen zit, heb ik soms het gevoel maar weinig te doen. Misschien dat het eens effectief bijhouden wel helpt om daar verandering in te brengen (of nog beter: te beseffen dat ik best wél wat doe 😉

  1. Julienne

   februari 18, 2017 at 16:55

   Ja, dat vind ik wel hoor! Vaak doe je inderdaad veel meer dan je zelf denkt 🙂

   Wat ik soms doe op van die structuurloze dagen, is een ‘done’ lijstje bijhouden in plaats van een ‘to do’ lijstje. Is nóg motiverender vind ik!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: