De moestuin – update

Eind mei schreef ik een eerste blogpost over de moestuin anno 2017. Toen had ik net alles gezaaid, en wachtte ik vol smart op de eerste groene blaadjes.

En jawel hoor, eind juli is er al vanalles aan het groeien en bloeien! Ik neem jullie dus maar al te graag mee op een nieuw toertje doorheen mijn moestuin.

Moestuin juli 2017 | Julienne

Met het juiste werkgerei geraak je héél ver. Ik kreeg van WOLF-Garten een set tuingereedschap cadeau en dat is al verschrikkelijk goed van pas gekomen. De stuks die ik het vaakst gebruik, zijn het schopje, de handschoenen en het hakje om onkruid te wieden. Midden juli zaaide ik de wintergroenten, en toen gebruikte ik het puntige hakje om zaaigeulen te trekken.

Hieronder zie je een komkommerplantje dat maar niet wil opschieten, en de courgetteplanten die wel eindelijk in gang zijn geschoten. Dit jaar zijn het gele courgettes, kwestie van eens origineel uit de hoek te komen 😉

Moestuin juli 2017 | Julienne

Ik had welgeteld twee radijzen van de drie rijtjes die ik gezaaid heb. Door het droge weer schoten de planten gigantisch op, en vormden ze geen knolletjes. Jammer maar helaas!

Moestuin juli 2017 | Julienne

Een plant die het wel gigantisch goed doet dit jaar: de rabarber! Ik heb sinds april al non stop nieuwe stengels. Ik maakte intussen al heel vaak mijn gezonde appel – rabarbercrumble, gooide regelmatig rabarber door mijn havermout, bakte rabarbercake en appel – rabarbertaart, …

Naast de rabarber zie je drie maïsplantjes, die het verrassend goed doen. Het is de eerste keer dat ik dit in de moestuin heb staan, dus ik ben héél benieuwd!

Moestuin juli 2017 | Julienne

Een vriend van ons heeft ongelofelijk groene vingers, en van hem kregen we drie peperplantjes die hij in zijn kas had voorgezaaid. Er hangen intussen al drie groene pepers aan! Joehoe!

Moestuin juli 2017 | Julienne

De stamslaboontjes staan in bloei, maar zijn een stuk bescheidener dan de wildgroei die ik twee jaar geleden had staan. Ik verwacht dus geen al te grote oogst.

Moestuin juli 2017 | Julienne

De regenboogsnijbiet doet het wél even goed als twee jaar geleden. Ik heb er voor het zekerste nog maar een rijtje bijgezaaid, zodat ik nog enkele maanden kan oogsten.

Rechts achteraan kan je nog net de blaadjes van een chioggia bietje zien. Die zijn niet zo goed uitgekomen, dus ook daarvan heb ik nog een rijtje bijgezaaid.

Moestuin juli 2017 | Julienne

Zoals ik hierboven al vertelde, heb ik dus ook nog extra wintergroenten bijgezaaid. In het najaar ga ik deze groenten (hopelijk) kunnen oogsten:

 • palmkool
 • boerenkool
 • mizuna
 • reuzenspinazie
 • veldsla
 • paksoi

Uitgezonderd de boerenkool zijn dit allemaal primeurs voor mij, dus ik heb geen flauw idee wat ik ervan mag verwachten… Maar hopelijk doen ze het beter dan de radijzen 😉

 

Disclaimer: dit blogbericht bevat gesponsorde producten. Toch is dit mijn eigen en eerlijke mening.

8 Comments

 1. fieke

  juli 27, 2017 at 11:15

  Joepie, moestuinberichten! Ik moet dringend ook eens over onze moestuin schrijven…
  Die houten schutting is mooi! Onkruid is ook hier een never ending story, helaas. Maar met zo’n gereedschap is het toch al een beetje leuker :-).
  Courgettes hebben we hier al met tientallen geoogst; er lijkt geen einde aan te komen. Volgend jaar ga ik ook eens een plantje gele courgettes zetten denk ik.
  Vorige week, tijdens onze vakantie, waren mijn ouders hier om op het huis en op Kasper te passen, en als ‘cadeautje’ (wat dus niét hoefde) heb ik een rabarberplant en een insectenhotel gekregen. Zo blij mee! Ik kijk dus al uit naar mijn eerste rabarberoogst!
  In het voorjaar zaaide papa kriskras wat dingen in onze tuin, zonder dat ik er zelf veel over nadacht. Maar het leuke aan de moestuin is, heb ik nu gemerkt, dat je later op de zomer nog dingen bij kan zaaien. Bart zaaide vlak voor onze reis nog rucola en spinazie, dus we kunnen daar alweer naar uitkijken.
  In het najaar ga ik aan de slag met enkele moestuinboeken hier, om een beter plan voor onze moestuin te bedenken. Ik twijfel ook nog over al dan niet vaste paadjes in de moestuin. Handig om overal bij te kunnen, maar sommige mensen raden het af omdat je dan minder flexibel bent met je bedden. Stof om over na te denken!
  (Amai, dat is hier een uitgebreide reactie geworden, maar ja, moestuinieren is té leuk en er valt zo veel over te vertellen :-))

  1. Julienne

   juli 27, 2017 at 17:40

   Haha, inderdaad, als er iemand iets vraagt over de moestuin ben ik ook vertrokken!

   Het kan even duren voor je rabarber op z’n plooien komt, dus niet teleurgesteld zijn als je het eerste jaar nog niet veel oogst hebt… Geen ervaring met paadjes, da’s het handige aan onze moestuin’strook’: ik kan sowieso overal gemakkelijk aan.

   1. fieke

    juli 28, 2017 at 07:59

    We zullen weten waarover te babbelen, zondag :-).
    Ik heb de daad bij het woord gevoegd, en mijn moestuinpost gepubliceerd. Ik word alleen al blij van erover te schrijven zeg!

    1. Julienne

     juli 29, 2017 at 18:22

     Hihi, I know the feeling 😉 was een leuke post van jou! En ik ben jaloers op je pompoenen… hopelijk gaan de mijne het ook zo goed doen!

 2. De moestuin van 2017 | Fiekefatjerietjes

  juli 28, 2017 at 07:56

  […] ik bleef het maar uitstellen. De afgelopen weken las ik heel graag de moestuinupdates van Leen en Silke, dus ik kan niet achter […]

 3. Le petit requin

  november 8, 2017 at 14:25

  Als het een troost kan zijn: ik had ook maar een paar radijsjes en vooral veel loof… Regenboogsnijbiet ga ik volgend jaar ook uitproberen, zag het vorige week ook bij mijn moeder staan en ik vond het zo mooi dat ik direct overtuigd was 🙂
  En ik hoop dat je ondertussen – gezien mijn gigantisch late reactie… – al goed hebt kunnen oogsten van de najaarsgroenten!

  1. Julienne

   november 11, 2017 at 18:11

   Haha, de najaarsgroentjes zijn een beetje tegengevallen, maar al bij al heb ik niet te klagen 🙂

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: