De moestuin – goed begonnen is half gewonnen

Het moestuinseizoen 2017 is al goed op dreef! Enkele weken geleden begon ik met het voorzaaien van enkele groenten, en na een stevige onkruid-wied-sessie / work-out kon ik ook buiten zaaien en planten.

 

Voorzaaien

Ik koos ervoor om enkele soorten binnen voor te zaaien. Vooral de vruchtgroenten en de nachtschaden zijn vrij gevoelig, en kunnen dus beter met een beetje voorsprong beginnen aan het buitenleven. Ik koos dit jaar voor

 • gele courgettes
 • butternutpompoen
 • minikomkommers
 • pepertjes
 • tomaten
 • paprika’s

Twee soorten kwamen jammergenoeg niet uit: de ‘gewone’ courgette, en een ander type pompoen. Die zaden had ik geoogst uit een courgette en pompoen uit de biowinkel maar da’s blijkbaar niet zo goed gelukt, hihi. Gelukkig heb ik nog meer dan genoeg andere soorten om de moestuin op te vullen!

Ik ging ook aan de slag met enkele ‘moestuintjes’ die je cadeau kreeg bij Albert Heijn. Mijn papa had die voor mij gespaard. Spijtig genoeg kwamen er maar enkele goed op gang: de peultjes, wortelen en phacelia (een soort bloem die heel veel bijen aantrekt).

 

Onkruid wieden

Vruchtbare grond hebben is een vloek en een zegen: enkele weken geleden wiedde ik al eens al het onkruid om compost te kunnen inwerken in de grond, en nu mocht ik bijna volledig opnieuw beginnen omdat het onkruid alweer welig aan het tieren was. Gelukkig kreeg ik van WOLF-Garten enkele handige tools om mij daarbij te helpen! Vooral het hakje is al goed van pas gekomen om hardnekkige wortels van boterbloemen en paardenbloemen uit de grond te krijgen. En dankzij de stevige handschoenen heb ik eindelijk geen last meer van distels en brandnetels.

 

Buiten zaaien en planten

Er stonden al enkele aardbeiplantjes die de winter goed overleefd hadden, en die hadden we eerder deze lente al aangevuld met enkele nieuwkomertjes. Alle aardbeien samen beslaan nu ongeveer 1m² van mijn 10m² moestuin.

En de rucola en eikenbladsla die ik 2 jaar geleden zaaide, blijft maar opbrengst leveren! Vorig jaar schoten de plantjes al spontaan terug omhoog, en ook dit jaar hebben we al rucola en sla uit eigen tuin kunnen eten. Superhandig en vooral goedkoop 😉

Daarnaast bestelde ik ook heel wat nieuwe zaden bij de biologische zadenhandel De Bolster. Momenteel zaaide ik al deze lievelingetjes:

 • raapsteel
 • regenboog snijbiet
 • chioggia bietjes (die prachtige wit-roze soort met een zachte smaak)
 • radijzen
 • bonen
 • tuinbonen
 • maïs

Ik hield ook nog een vak over voor de wintergroenten, die ik iets later ga zaaien: palmkool, boerenkool en paksoi. Boerenkool zaaide ik al eens eerder, en daar had ik een reuze opbrengst van. Hopelijk doen de palmkool en de paksoi ook zo hun best!

Het grootste werk is nu voorbij. Komende weken en maanden is het vooral onderhoudswerk: onkruid wieden, water geven, uitdunnen, … En dan is het tijd om te oogsten, en te koken met al het lekkers uit de tuin. I’ll keep you posted!

 

Disclaimer: dit blogbericht bevat gesponsorde producten. Toch is dit mijn eigen en eerlijke mening.

5 Comments

 1. fieke

  mei 29, 2017 at 15:01

  Amai, super! Onkruid wieden zal hier ook nog eens nodig zijn… Wij hebben niet zo veel variatie, maar in tegenstelling tot vorig jaar toch al veel meer :-). Handschoenen zijn hier ook een must, nooit meer vieze handen en nagels!

  1. Julienne

   mei 29, 2017 at 18:12

   Ongelofelijk hé hoe snel het terug omhoog schiet… Groeiden de groentjes maar zo vlug 😉

   1. fieke

    mei 29, 2017 at 18:48

    Never ending story! En: geduld is een schone deugd.
    Ik heb net ook een halfuur in de moestuin gewerkt. Wel heerlijk ontspannend. En die handschoenen zijn ook handig als je brandnetels moet weghalen 🙂

 2. Le petit requin

  juni 12, 2017 at 10:47

  Leuke groentenselectie! En inderdaad, onkruid kan je blijven weghalen he…
  Ik hoop deze week eindelijk de laatste zaden de grond in te krijgen; ‘t wordt dringend tijd! 🙂

  1. Julienne

   juni 14, 2017 at 13:14

   Oef, blij dat ik niet de laatste ben, hihi 😀 veel plezier ermee!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: