Leuke adresjes in Amsterdam

Amsterdam is één van mijn favoriete steden. Deze keer bracht ik er enkele dagen alleen door, omdat ik een lezing moest geven in Haarlem, en er dan maar een weekendje aan heb gebreid. Absoluut geen spijt gehad van deze beslissing! De Negen Straatjes blijft één van mijn favoriete buurten, en daarbovenop ontdekte ik nog een leuke kant van Amsterdam: de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat.

Dit zijn de 7 leukste adresjes die ik bezocht:

1. WAAR – Haarlemmerdijk 57

Deze keten kan je een beetje vergelijken met de Wereldwinkel, maar dan nog net iets hipper 😉 Alle spullen zijn op de één of andere manier duurzaam: fairtrade, biologisch, ecologisch, recycled of gemaakt in sociale werkplaatsen. Ik kocht er enkele cadeautjes, en een knalgeel thermosje van het merk Retulp voor mezelf. Kwestie dat ik nu lekvrij én verpakkingsvrij afhaalkoffie kan meenemen 😉

2. It’s a present – Gasthuismolensteeg 4 & Haarlemmerstraat 25

Nog een zaaaalige winkel voor cadeautjes! Je kan er uren blijven rondkijken naar alle curiosa en toffe spulletjes. Ik was eerst in de winkel in de Gasthuismolensteeg maar omdat er enkel nog een showzaalmodel was van een cadeautje dat ik wilde kopen, belde het meisje van de winkel meteen naar het andere filiaal en mocht ik daar het pakje gaan ophalen. Topservice, en hele leuke inpakpapiertjes trouwens 😉

3. Dignita – Nieuwe Herengracht 18a

Geen Julienne-oplijsting van de leukste adresjes zonder restaurants natuurlijk 😉 bij Dignita ging ik ontbijten/brunchen, en dat was een ideale keuze! Een pinterest perfect interieur, zalig eten, en gelegen op een prachtige locatie in de binnentuin van het Hermitagemuseum. De bediening was supervriendelijk, zelfs toen ik vroeg om enkele dingen aan te passen aan het menuutje dat ik bestelde. En ik kreeg er zelfs nog een tip gratis bovenop: de tentoonstelling van André Kértész in FOAM.

4. FOAM – Keizersgracht 609

Het fotomuseum van Amsterdam, en wat voor één! Het museum is gelegen in een oud herenhuis, maar het is modern gerenoveerd binnenin, topcombinatie. Er waren 4 tentoonstellingen toen ik het museum bezocht, maar eentje stak daar voor mij met kop en schouders bovenuit: die van André Kértész. Magnifieke foto’s van het ‘doodgewone’ waarin hij speelt met lijnen en schaduwen. Wauw!

5. Boekhandel De Dolfijn – Haarlemmerdijk 92

Oergezellige boekhandel met een prachtig aanbod. Hele leuke extra: de handgeschreven kaartjes  van het personeel die aan hun favoriete boeken hangen.

6. &Klevering – Haarlemmerstraat 8

Knappe design- en cadeauwinkel met degelijke merken zoals HAY, A Little Lovely Company en Matt&Nat. Heel fijn om inspiratie op te doen, en natuurlijk om cadeautjes te shoppen!

7. DopHert – Spaarndammerstraat 49
En tot slot nog mijn absolute favoriet: het vegan restaurantje DopHert. Ligt iets buiten het centrum, maar het is de kleine omweg meer dan waard. Hier kan je zalig ontbijten, lunchen en koffieleuten. Ik at hier de bahn mi sandwich en de peanutbutter brownie, en beiden waren belachelijk lekker! Heel gezellig om te zitten ook trouwens, en de bediening is supervriendelijk.

4 Comments

 1. Greet

  december 24, 2017 at 09:02

  Leuk,! Ik kom ook graag in Amsterdam, dus ga bij een volgend bezoekje nog eens terug komen kijken. DopHert, dat is er al zeker eentje om te onthouden.

  1. Julienne

   december 24, 2017 at 12:26

   Echt wel! Ik had zeer hoge verwachtingen, maar die zijn dubbel en dik ingelost 😉 alvast veel planplezier met je volgende tripje!

 2. Leen Vandebergen

  januari 21, 2018 at 08:36

  Leuke tips! Ik moet er dringend nog eens heen 🙂 🙂

  1. Julienne

   januari 21, 2018 at 10:37

   Heerlijke stad hé! Elke keer dat ik er ben, blijf ik nieuwe adresjes ontdekken…

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: