Kersen – Amandelcrumble

De mama, broer en grootouders van Jeroen zijn gisterenavond komen eten. Het was heel gezellig en – al zeg ik het zelf – lekker! Dit was het menu:

– ‘Vliertje pleziertje’: witte wijn met een scheutje vlierbloesemsiroop
Mosterdsoep met witlof
Pasta alla norma
– Kersen – amandelcrumble

Het receptje voor deze crumble komt van de fantastische Fieke. Als je ooit nog eens op zoek bent naar een recept voor een heerlijk plantaardig gebakje, dan ben je bij deze straffe madam aan het juiste adres!

Het kersensap dat je afgiet, hoeft zeker niet door de gootsteen te verdwijnen. Je kan het gebruiken als basis voor een drankje (puur, of in combinatie met appelsap of wat spuitwater). Of je kan het, zoals mij, verwerken in gebak.

Ik heb gemerkt dat ik teveel crumble had in verhouding tot het deeg en de vulling. Hetgeen ik over had, heb ik gemengd met wat kersensap, tot ik de textuur van cakebeslag kreeg. Dit heb ik in cupcakevormpjes gegoten, 15 minuten afgebakken bij 150°C, en zo had ik 2 baksels voor de prijs van één! Een foto vind je hier onderaan.

Het recept hieronder heb ik wel aangepast, zodat je net genoeg crumble hebt voor een genereus kruimellaagje over de taart.

 

Kersen – Amandelcrumble

Cherry - almond

Ingrediënten (voor een ronde taart met een diameter van 26cm)

Bodem

  • 340g tarwebloem
  • 1 kl zout
  • 1 kl rietsuiker
  • 250g margarine
  • ongeveer 2 el water

Vulling

  • 1 grote bokaal (680g) kersen, uitgelekt (het sap kan je nog gebruiken, zie tips hierboven!)
  • 2 kleine appels, geschild en in stukjes gesneden

Crumble

  • 150g tarwebloem
  • 75g margarine
  • 50g rietsuiker
  • 30g amandelpoeder
  • een handvol amandelschilfers

 

Werkwijze

  • Meng voor de bodem de tarwebloem, het zout, de suiker en de margarine in een mengkom
  • Kneed tot je een min of meer samenhangend deeg bekomt
  • Giet er dan een klein beetje (1 à 2 el) water bij tot het deeg mooi soepel wordt
  • Vorm een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie, en laat het minimum 30 minuten rusten in de koelkast
  • Meng ondertussen voor de crumble de tarwebloem, de margarine, de rietsuiker en het amandelpoeder en kneed tot je een kruimelig deeg bekomt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit, en drapeer het in de taartvorm
  • Verdeel de kersen en de appelblokjes over de bodem, strooi er de crumble overheen, en werk af met de amandelschilfers
  • Bak de taart zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg en de amandelschilfers goudbruin kleuren
  • Serveer warm of koud

Cherry - almond Cherry - almond

1 Comment

  1. Kersenclafoutis | Julienne

    januari 27, 2014 at 18:41

    […] bokaal krieken, sap afgegoten (lees hier wat je met het sap kan […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: