Gekaramelliseerde venkeltaartjes met venkel-appelsalade

Donderdag heb ik met mijn collega’s zitten praten over venkel klaarmaken. Sindsdien heb ik al de hele tijd zin in venkel! En hier zijn we dan, met een dubbele portie venkel, klaargemaakt op 2 verschillende wijzen…

Gekaramelliseerde venkeltaartjes met venkel-appelsalade

Fennel Tartelettes

Ingrediënten (voor 4 personen)

Taartjes

  • 1 el olijfolie
  • 2 middelgrote venkelknollen, in fijne plakjes gesneden
  • 1 kl gedroogde tijm
  • 1 el balsamico-azijn
  • peper en zout
  • 1 rol bladerdeeg

Salade

  • 6 el walnootolie
  • 3 el appelazijn
  • 1 kl rijststroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel)
  • 2 kl gedroogde tijm
  • peper en zout
  • 2 middelgrote appels, in fijne plakjes gesneden
  • 2 middelgrote venkelknollen, in fijne plakjes gesneden (hou de ‘blaadjes’ als garnering)
  • 50g walnoten, grof gehakt

 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Verhit de olijfolie in een grote pan of wok
  • Bak de venkel, onafgedekt, gedurende zo’n 30 minuten of tot de venkel donkerbruin kleurt. Roer af en toe
  • Roer er de tijm en de balsamico doorheen. Breng op smaak met peper en zout
  • Duw ondertussen de taartvormpjes in de uitgerolde bladerdeeg, zodat je 8 perfect passende deeglapjes hebt
  • Leg de lapjes deeg in de taartvormpjes en prik er enkele gaatjes in met een vork
  • Bak de taartjes gedurende 10-15 minuten, tot de bladerdeeg goudbruin kleurt
  • Maak intussen de dressing voor de salade: meng de walnootolie, de appelazijn, de rijststroop en de tijm. Breng op smaak met peper en zout
  • Schik de venkeltaartjes, de rauwe venkel en de appel op de borden. Besprenkel met wat dressing
  • Strooi er de walnoten en het groen van de venkel overheen

Fennel Tartelettes  Fennel Tartelettes

Bron: recept gebaseerd op Taste Of Home

 

3 Comments

  1. Judd

    maart 17, 2013 at 19:34

    ja man! zo’n presentatie! fancy!

  2. Farfalle al Finocchio | Julienne

    oktober 26, 2013 at 18:29

    […] fantastische groente. Ik maakte eerder al verschillende venkelrecepten, onder andere deze tajine, gekaramerelliseerde venkeltaartjes, risotto met venkel en champignons, en couscous met geroosterde groenten en perziken. Het is een […]

  3. Recepten van de maand: maart en april 2013 | Ma vie en vert

    juni 3, 2015 at 20:21

    […] venkeltaartjes: ik vind venkel geen gemakkelijke groente (als ze eens in het pakket zit, maak ik er meestal het koninginnepasteitje van de vorige link mee), maar op deze manier, traag gecarameliseerd, is het ook een blijvertje, zelfs zonder bijhorend slaatje […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: