Asperges à la Flamande

Dit gerechtje is voor mij echt pure nostalgie. Mijn pépé had vroeger asperges in zijn tuin, die we dan kraakvers en in krantenpapier gewikkeld mee naar huis kregen.
Da’s jammer genoeg al lang geleden, maar elke keer als er asperges op mijn bord belanden, denk ik met plezier terug aan mijn pépé en zijn machtige moestuin.

Het geheime ingrediënt in de vegan versie van deze oerklassieker? Kala namak! Dat is een ongeraffineerd vulkanisch zout met een zwavelige smaak, die aan eieren doet denken, en is onder andere te vinden bij Spice Bazaar in Gent.
Nog een specialleke: kurkuma. Deze specerij geeft gerechten een mooie gele kleur zonder een doordringende smaak (in tegenstelling tot bv. currypoeder). Wel opletten: kurkumavlekken krijg je niet zomaar uit het aanrecht.

 

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 pakje (340g) tofu
  • 1kg asperges
  • 500g krieltjes
  • 3 el margarine
  • kurkuma
  • kala namak
  • zwarte peper
  • verse peterselie

Werkwijze

  • Plaats de tofu tussen twee dubbelgevouwen stukken keukenpapier en leg het zo tussen 2 borden
  • Zet een kom of ander gewicht  bovenop de tofu en laat dit zo 20-25 minuten staan zodat het water uit de tofu geperst wordt
  • Breek de houten uiteindes van de asperges af, en schil ze met een dunschiller
  • Was de krieltjes
  • Stoom of kook de asperges gaar. Ik stoom ze liefst, dit duurt ongeveer 15 minuten
  • Kook intussen de krieltjes gaar in ruim gezouten water, en giet ze af
  • Verwarm de margarine in een pan
  • Verkruimel de uitgeperste tofu boven de pan, en roer tot de tofu warm is
  • Voeg genoeg kurkuma toe om de tofu egaal geel te kleuren (ongeveer 1 eetlepel)
  • Kruid naar smaak met kala namak en zwarte peper
  • Hak de peterselie fijn en strooi deze over de tofu
  • Serveer de asperges met het tofumengsel en de krieltjes

_MG_5107-2

 

1 Comment

  1. fiekefatjerietjes

    mei 14, 2014 at 13:13

    Mmmm! Ga ik zeker eens proberen!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: