9 geweldige keukentips waar je tijd, geld én moeite mee bespaart

Vandaag deel ik 9 leuke kitchen hacks met jullie. Hier bespaar je vast een hele hoop tijd, geld en moeite mee!

 

1 – Op een makkelijke en (vrij) propere manier de pitjes uit een granaatappel halen? Dat doe je zo! Ikzelf doe het wel altijd in de gootsteen in plaats van boven een kom, want bij mij vliegen er toch nog altijd een paar kleine druppeltjes granaatappelsap in het rond…

2 – Toen ik nog geen inductievuur had, kookte ik mijn water (voor pasta, groentjes, …) altijd voor in een waterkoker. Nu gebruik ik de booststand van mijn inductievuur, die werkt bijna even snel als de waterkoker. Zet wel altijd een deksel op je pan!

3 – Moeite met knoflookteentjes schillen? Plet de teentjes gewoon met de platte kant van een groot mes, en de schil valt er vanzelf af. Wel opletten dat je je niet snijdt!

4 – Geen overkokende pasta meer dankzij dit simpele trucje: leg gewoon een houten lepel/spatel dwars over de opening van je kookpot. Dit is geen magie maar wetenschap: de ontsnappende stoom botst tegen de lepel en condenseert terug tot water.

5 – Heb jij ook altijd overrijpe avocado’s mee naar huis? Een simpele test in de winkel zal je heel wat geld en frustratie besparen: trek voorzichtig het steeltje uit de avocado en kijk naar de kleur van de steelaanzet eronder: is die bruin, dan is de avocado overrijp. Is die groen, dan kan je de avocado met een gerust hart mee naar huis nemen!

6 – Dressings en vinaigrettes maken was nog nooit zo makkelijk: doe alle ingrediënten in bokaal, schroef het deksel erop en schudden maar!

7 – Een mango snijden kan een echte rotklus zijn. Ik gebruik nu al een tijdje deze techniek en die werkt verrassend goed!

8 – Worden jouw boontjes en broccoli vaak olijfgroen na het koken? Het allerbeste is om de groentjes te stomen, en daarna af te spoelen of onder te dompelen in ijskoud water.
Wil je ze toch koken? Door de kooktijd kort te houden (een vijftal minuten in kokend water), en de groentjes meteen daarna af te gieten en af te spoelen onder ijskoud water heb je het minste kans op verkleuring. Hoera voor frisgroene groentjes!

9 – Om een maximale hoeveel sap uit citrusfruit te krijgen, rol je best de citroen/ sinaasappel/ limoen/… eens goed onder je handpalm. Zo komt het sap beter los uit het vruchtvlees.

 

Ken of gebruik jij één van deze tips al? Of heb jij andere kitchen hacks die je wil delen? Laat dan zeker iets achter in de reacties!

19 Comments

 1. Kelly

  januari 26, 2017 at 07:55

  Ik pas ze allemaal toe! 🙂 Behalve dan de mangotip, want ik koop bijna nooit mango’s.

  1. Julienne

   januari 26, 2017 at 20:30

   Die liggen hier ook zeker niet wekelijks op de fruitschaal, maar af en toe smaakt dat wel, vind ik 🙂

 2. Sara

  januari 26, 2017 at 08:42

  Supertoffe post!
  Ik doe alles al, behalve de mango zo schillen, maar dat ga ik dus in de toekomst ook doen 😉

  1. Julienne

   januari 26, 2017 at 20:30

   Works like a charm!

 3. Le petit requin

  januari 26, 2017 at 14:17

  De meeste ken ik al, maar die tip met de mango ga ik eens uitproberen! En die granaatappeltruck ga ik nog eens opnieuw proberen, want tot nu toe mislukt die methode altijd bij mij. Misschien klop ik niet hard genoeg 🙂

  1. Julienne

   januari 26, 2017 at 20:29

   Hihi, net als Sofie hieronder! Stevig doormeppen, en af en toe de granaatappel een beetje open ‘vouwen’ of zachtjes trekken helpt wel, heb ik al ondervonden…

 4. Sofie

  januari 26, 2017 at 19:16

  De granaatappel is een gesukkel en bij mislukt die methode ook maar ik moet misschien ook harder kloppen? 🙂

  1. Julienne

   januari 26, 2017 at 20:28

   Je mag inderdaad stevig doorkloppen, en het helpt ook om de randen een beetje open te ‘vouwen’

 5. BERT

  januari 26, 2017 at 23:05

  Een vriend van me stopte zijn limoenen en citroenen altijd heel kort in de microgolfoven alvorens ze uit te persen. Zo haalde hij er meer sap uit…

  Btw, wat een zot mooi bordje op je foto!

  1. Julienne

   januari 28, 2017 at 16:33

   Dat probeer ik zeker eens uit, merci!

 6. Carolien - On a Healthy Adventure

  januari 27, 2017 at 14:14

  De perfecte manier om de pitjes uit de granaatappel te krijgen, moet ik ook nog vinden. Ik hang altijd nog wel vol met spatten. Maar het hangt meestal ook wat van de granaatappel af.

  Wat avocado’s betreft, heb ik nog een goede kitchenhack. Als je een halve avocado wil bewaren, moet je die in een pot(je) steken met een opengesneden ui en dan goed afsluiten. Dan is hij de volgende dag niet bruin 😉

  1. Julienne

   januari 28, 2017 at 16:33

   Da’s ook een goeie, ja! Dankjewel!

   Ik sprenkel er meestal een beetje limoen/citroensap over, of ik bewaar de helft met de pit erin, die blijft ook langer groen.

 7. Hilde

  januari 28, 2017 at 20:12

  Dat van die granaatappel heb ik onlangs ook ontdekt :-). De truc met de houten lepel paste ik ook al toe (ik postte er ook een logje rond: Life hacks: 5 x ultieme huis-, tuin en keukentips). De andere tips wil ik zeker ook onthouden.

  1. Julienne

   januari 29, 2017 at 12:05

   Was inderdaad een hele toffe post van jou!

 8. fieke

  januari 29, 2017 at 11:28

  Moh, die granaatappeltruc kende ik nog niet. Ga ik zeker eens proberen! 🙂

  1. Julienne

   januari 29, 2017 at 12:04

   Zeker doen, heeft me al een hoop rommel en frustratie bespaard 😉

 9. Lottes Anekdotes

  februari 2, 2017 at 21:47

  Bij avocado’s pas ik een andere tip toe, die er ook nog eens voor zorgt dat degene na jou die het wil testen op rijpheid niet vloekt bij een verdwenen steeltje: probeer de top van de avocado eens voorzichtjes in te duwen met twee vingers. Als het lukt en de avocado een klein beetje ingeduwd kan worden, dan is hij rijp. Zo niet, dan is hij nog niet rijp. 🙂

  1. Julienne

   februari 4, 2017 at 15:52

   Dat deed ik vroeger inderdaad ook, maar daarmee weet je wel niet of je een overrijpe avocado meehebt, en dat vind ik duizend keer erger dan een onrijpe 🙂

 10. #kookboekweek | februari 2017 | Big Vegan | Fiekefatjerietjes

  februari 22, 2017 at 09:17

  […] met de blender, maar snipperde de groene kruiden fijn en mengde deze door de salade. En dankzij de granaatappeltip van Silke, was dit gerecht vrij snel […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: