10 x inspiratie voor het ontbijt

Ben jij ook zo’n gewoontedier? Eet jij al jaren elke ochtend een boterham met choco, of telkens dezelfde kom cornflakes? En wil je je routine wel eens doorbreken? Dan ben je hier aan het juiste adres!

De komende weken deel ik tonnen inspiratie uit voor jullie maaltijden, vandaag te beginnen met het ontbijt.

  1. Brood: verschillende types brood, pistolets, zoet brood, … Zelf ben ik niet zo’n gigantische broodeter, maar af en toe kan een boterhammetje of een pistoletje mij wel bekoren. Liefst van al eet ik meergranenbrood, speltbrood, of brood met zaden en pitten. Als ik zelf bak, is dit één van mijn go to receptjes.
  2. Beleg: geen brood zonder beleg! Wij hebben altijd een grote variatie aan zoet beleg in huis: hagelslag, choco, confituur, appelstroop, speculoos(pasta), peperkoek, pindakaas, notenpasta, … Verandering van spijs doet eten! Wist je trouwens dat pindakaas zelf maken poepsimpel is? Gewoon wat pinda’s fijnmalen in een blender of keukenmachine, of gewoon in een kommetje met een staafmixer… Lukt altijd!
  3. Pap: havermoutpap is de eeuwige klassieker, maar ook met andere granen en/of zaden kan je heerlijke pap maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze boekweitpap met bessen, of deze kokosrijstpap?
  4. Yoghurt: mijn persoonlijke favoriet is kokosyoghurt, maar omdat die niet zo goed verkrijgbaar is, en vrij duur, kies ik op dagelijkse basis eerder voor sojayoghurt. De plantaardige plattekaas van Alpro en Provamel die sinds kort op de markt is, vind ik ook heerlijk!
  5. Granola/muesli/… : zelf gemaakt of zelf gekocht, met (plantaardige) melk of yoghurt, muesli en granola doen het altijd goed. Mijn granolareceptje om eeuwig mee te blijven variëren vind je hier terug.
  6. Vers fruit: nothing more, nothing less… Vooral in de zomer kan ik hier écht van genieten. Gewoon enkele rijpe stukken fruit in stukjes snijden en het kommetje leeglepelen.
  7. Wie zegt er dat ontbijt altijd zoet moet zijn? De Engelsen alleszins niet! Hun English breakfast bestaat uit een waaier aan hartige dingen, die makkelijk te veganizen zijn: tofuscramble (nòg lekkerder met kala namak in plaats van gewoon zout), kikkererwtenomelet, witte bonen in tomatensaus, tofu- of seitanworstjes, gebakken tomaten en/of champignons, toast, …
  8. Wie wil er nu geen cake of muffins eten als ontbijt? Instant feestje ‘s ochtends! Leuke receptjes zijn bijvoorbeeld deze havermuffins (makkelijk te pimpen met fruit, zaden, pitten, noten, …) of deze carrotcake met cashewfrosting
  9. Onze ultieme weekendfavoriet: pannenkoeken. Wij houden van de typische iets dikkere American pancakes, maar ook de ‘Belgische’ variant kan je makkelijk plantaardig maken. Hier vind je enkele receptjes terug.
  10. Smoothies: hier schreef ik al eens een uitgebreide blogpost met tips en tricks over. Nog steeds één van mijn lievelingsontbijtjes, zeker als de lente of zomer in het land is.

 

Voilà, durf nu nog eens te zeggen dat je geen inspiratie hebt voor je ontbijt de komende weken en maanden 😉

Flaxseed Bread
Carrot Cake pannenkoekjes 11406554_10152796839361744_3023794739576399510_o
Granola | Julienne

14 Comments

  1. Djuli

    april 14, 2016 at 18:12

    Leuk overzichtje! Ik ga je granola receptje eens proberen!

    1. Julienne

      april 14, 2016 at 18:43

      Dankjewel! Die granola is hier nog altijd een grote favoriet 🙂 het nadeel is dat hij daarom ook heel snel op is, haha

  2. fieke

    april 14, 2016 at 18:30

    Mmm! Ik hou het vaak bij een boterham met pindakaas en banaan, of een kommetje granola of muesli met vers fruit en yofu. Pannenkoeken moeten we dringend eens invoeren als ontbijt 🙂

    1. Julienne

      april 14, 2016 at 18:45

      Lang leve pannenkoeken!

  3. Shannen

    april 16, 2016 at 10:03

    Ik ben nogal fan van een papje met brinta of weetabix. Pannenkoeken als ontbijt eet ik enkel indien ik een overschotje heb.

    1. Julienne

      april 16, 2016 at 20:12

      Oooh, weetabix is echt al jaren geleden van mij! Ga dat nog eens in huis halen 🙂

  4. Annelien

    april 16, 2016 at 13:36

    Ik maak sinds kort ‘s avonds chia-pudding (gewoon wat ciazaadjes en mijn sojamelk naar keuze) en dan ‘s ochtends gewoon wat granola erbij en klaar ? Volgende keer jouw granola receptje ook eens proberen ?

    1. Julienne

      april 16, 2016 at 20:09

      Mmm, chiapudding is inderdaad ook heel lekker! Hopelijk valt ‘mijn’ granola in de smaak 😉

  5. Hilde

    april 18, 2016 at 10:34

    Hier ook grote voorstander van ‘Het andere ontbijt’… Zowel granola (zelfgemaakt, uiteraard), havermoutpap, zelfs quinoa of griekse yoghurt met granen en vruchten passeren hier geregeld de revue. Qua brood (voor het lunchpakket) wissel ik graag af want er zijn zooooveeeel lekkere soorten brood. 🙂

    1. Julienne

      april 19, 2016 at 16:34

      Da’s zeker! Nu heb ik weer zin in granola, haha 😀

  6. Le petit requin

    april 20, 2016 at 11:53

    Hmm, ondanks dat wij al wel vrij gevarieerd ontbijten, doe ik hier toch weer wat inspiratie op!
    Pindakaas is iets dat ik al langer eens wil uitproberen, maar nu ik hier lees dat je dat zo simpel zelf kan maken, ga ik dat gewoon doen i.p.v. in de winkel een pot (met ongetwijfeld veel suiker) te halen. Merci!

    1. Julienne

      april 20, 2016 at 18:12

      Ja, echt wel simpel! En inderdaad een stuk minder ‘brol’ in je pindakaas dan 🙂

  7. 10 x inspiratie voor de lunch – Julienne

    april 28, 2016 at 16:02

    […] Twee weken geleden deelde ik al een hoop ontbijtinspiratie met jullie. Heb je dat bericht gemist? Geen probleem, je vindt het hier terug! […]

  8. 10 x inspiratie voor het avondeten – Julienne

    mei 12, 2016 at 18:49

    […] mijn tips voor een origineel ontbijt en een leuke lunch, schakelen we nu over naar het […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: