10 x inspiratie voor de lunch

Twee weken geleden deelde ik al een hoop ontbijtinspiratie met jullie. Heb je dat bericht gemist? Geen probleem, je vindt het hier terug!

Logischerwijze gaan we nu verder met de lunch. Zoals ik vorige keer al vertelde, ben ik niet zo’n broodmadam, je doet mij veel meer plezier met een alternatieve lunch. Daar vind je dan ook iets meer voorbeeldjes van terug…

 1. Salade: en dan bedoel ik niet de saaie sla/komkommer/tomaatcombo’s. Neen, treed eens buiten de traditionele paden, en kies voor minder voor de hand liggende groenten als bloemkool, asperges, boontjes, broccoli, courgette, … Een sausje wordt vaak onderschat, maar dat maakt je salade echt AF.  Vul voor een extra vullende salade nog aan met wat granen (zoals gierst, couscous, tarwekorrels, …) en/of een eiwitbron (tofu, seitan, tempeh, peulvruchten, …). Iedereen zal jaloers naar jouw lunch zitten loeren! Hier vind je enkele voorbeeldjes terug, maar ga gerust creatief aan de slag met wat nog in jouw koelkast ligt!
 2. Buddha bowl: zelfde principe als hierboven, maar hier schik je alle componenten een beetje apart in een mooie kom. Op de EVA website vind je bijvoorbeeld een recept voor een buddha bowl met gemarineerde tofu en sriracha aioli. Als dat niet overheerlijk klinkt?!
 3. Als ik toch eens voor brood kies, is dat liefst een speciale soort: bagels met sesamzaadjes, foccacia met olijven en rozemarijn, dikke sneden noten- of zadenbrood, … Daar kan je mij wel een plezier mee doen. Hier vind je enkele receptjes terug.
 4. Spreads: kant-en-klaar broodbeleg koop ik liefst niet te vaak: duur, veel verpakkingsmateriaal, en meestal niet eens zo lekker. Dan maak ik liever zelf een spread! De Groene Prinses deelde een tijdje geleden 9 supersnelle receptjes die je boterham of broodje meteen een niveau (of 3) hoger tillen.
 5. Mijn winterfavoriet: soep. Warm, vullend… echte comfort food! Vul je ‘gewone’ soep aan met wat crackers of een boterhammetje, of kies gewoon voor een stevige maaltijdsoep, zoals deze romige lasagnesoep.
 6. Sushi: oh zo lekker. En niet eens zo moeilijk te maken. Doe inspiratie op bij Daniëlle van Plantaardigheidjes, en ga aan de slag met een youtube tutorial. Wedden dat je er meteen weg mee bent?
 7. Dit is ongetwijfeld dé fotogeniekste lunch van de hoop: de bento box. Vraagt wat meer tijd en werk, maar hier kan je echt wel mee uitpakken. Op deze (engelstalige) blog vind je tientallen voorbeeldjes van plantaardige bento boxes.
 8. Wraps: simpel, lekker, en eens iets anders dan een gewone boterham. Op De Groene Meisjes staan enkele originele recepten.
 9. Ook zonder ei of melk kan je een heerlijke quiche maken! Iris deelde bijvoorbeeld het recept voor een quiche met een vulling op basis van tofu, maar ook met kikkererwtenmeel kan je een heerlijke quiche bakken! Dat bewijst Martine van Vegetus. Ook op Julienne vind je een recept voor een hartige preitaart.
 10. En om af te sluiten: de makkelijkste tip van allemaal: maak ‘s avonds gewoon een extra portie eten voor de middag erna. Vooral lekker als je een microgolfoven ter beschikking hebt, natuurlijk. Restjes for the win!

Avocado - en Mangosalade Tortillas
Wortel - Pompoensoep met Gember Homemade sushi

 

Wat eet jij liefst als lunch?

8 Comments

 1. gerhilde maakt

  april 29, 2016 at 11:22

  Ik eet meestal soep of boterhammen als lunch, maar zou eens wat vaker willen afwisselen. Dank voor de inspiratie!

  1. Julienne

   april 30, 2016 at 15:17

   Heel graag gedaan!

 2. fieke

  april 30, 2016 at 06:57

  Hier zijn het ook (te) vaak boterhammen, uit gemak… Maar als er restjes zijn neem ik die altijd mee naar het werk voor ‘s middags!

  1. Julienne

   april 30, 2016 at 15:17

   Restjes for president!

 3. Le petit requin

  april 30, 2016 at 12:38

  Wij wisselen af tussen salades, soep en boterhammen met zelfgemaakt beleg of kaas. Quiche komt vooral op tafel als er overblijft van de dag erna, zelden eigenlijk specifiek als lunch. Al heb ik nu, door dit bericht, vooral zin in wraps 🙂

  1. Julienne

   april 30, 2016 at 15:17

   Hihi, wrap it up!

 4. Evi

  mei 6, 2016 at 11:15

  Ik probeer af te wisselen tussen brood en salades, al lukt me dat niet altijd. Dankjewel trouwens voor de inspiratie!

  1. Julienne

   mei 6, 2016 at 12:51

   Wees gerust, bij mij is het ook niet áltijd een creatieve lunch hoor, heb ik niet altijd zin of tijd voor, maar ik probeer ook mijn best te doen 🙂

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: