10 ingrediënten die ik altijd in huis heb

Sommigen onder jullie weten dit al, maar ik heb best een indrukwekkende voorraadkast. En bepaalde ingrediënten zitten daar op eender welk moment in. Soms is dat zelfs op het neurotische af… Als ik merk dat ik aan mijn (voor)laatste banaan zit bijvoorbeeld, zou ik durven speciaal daarvoor langs de winkel te rijden. Oeps!

 

Olijfolie

Twee soorten zelfs: een ‘gewone’ biologische om dagelijks mee te koken, en een héél lekkere  – van bij CRU – om af en toe een lekker stukje brood in te doppen, of een simpele pasta mee te maken.

Amandelen

Mijn lievelingsnoten! Ik eet ze uit het handje, in havermout, in salades, … Mijn favoriete zijn de gezouten amandelen die je in bulk bij LIDL kan kopen. Verslavend lekker!

Amandelpasta 

Logisch gevolg van het voorgaande puntje, haha. Vroeger was ik verslaafd aan pindakaas, maar mijn liefde voor amandelpasta komt serieus in de buurt.

Citroenen

Bewaren goed, en geven een zalige frisse touch aan zowel salades, sausjes als gebak. Ik koop altijd biologische citroenen, zodat ik ook de schil kan gebruiken.

Bananen

Zoals gezegd dus: een dag zonder banaan is een dag niet geleefd 😉
Ik probeer zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk te eten, maar bananen en citroenen zijn mijn guilty pleasures… Ik zorg er wel voor dat ze altijd fair trade en/of bio zijn.

Havermout

Nog een staple die ik voor allerlei bereidingen gebruik: in pap, gebak, koekjes, brood, bij yofu, … Ik koop havermout in bulk bij Pit & Pit of De Notenshop.

Pure chocolade

Ik kan zoooo ongelofelijk hard genieten van een stukje pure chocolade. Dat eet ik dan ook zo goed als dagelijks. Omdat ik een moderator ben (volgens Gretchen Rubin), kan ik perfect bij één blokje blijven. Een tablet chocolade gaat dus wel eventjes mee. Ik koop zowat overal chocolade. Enige voorwaarden: fair trade/bio én minstens 70% cacao. Ik wissel ‘gewone’ pure chocolade af met de decadente pure chocolade met amandel & zeezout van Tony Chocolonely.

Knoflook

Eén van mijn favoriete smaakmakers. Ik koop grote bollen bio knoflook bij BE O of CRU. Hoe groter de teentjes, hoe liever ik het heb <3

 

Dadels

Na chocolade ook een topfavoriet als ik zin heb in iets zoets. Bij voorkeur een medjoul, zo’n uit de kluiten gewassen exemplaar dat heerlijk naar karamel smaakt.

 

Tomatenpassata

De ideale basis voor eender welke pastasaus, ovenschotel of stoofpot. Ik gebruik veel liever passata dan tomatenblokjes, en koop grote flessen in plaats van van die brikjes die meteen op zijn. Mijn favorieten zijn momenteel de biologische van Aldi, en de Boni Selection Bio. Prima prijs/kwaliteit!

 

 

Ben jij ook een hoarder in de keuken? Wat heb jij altijd in huis?

17 Comments

  1. hanne

    oktober 12, 2017 at 19:13

    ooh yes. altijd: appels, aardappelen (gewoon of zoet), citroenen, komkommers, spinazie, linzen, bliktomaten, bananen, bosbessen in de diepvries, en in België ongezoete sojayoghurt maar hier in Burundi hebben ze dat niet 😉 (en ook geen bosbessen of bliktomaten of appels of linzen dus mijn kast ziet er hier wel wat anders uit haha)

    1. Julienne

      oktober 13, 2017 at 19:53

      Hahaha, dat kan ik me voorstellen! Maar genoeg ander lekkers ongetwijfeld 😉

  2. Liese

    oktober 12, 2017 at 19:18

    Grappig, ik moest bij dit artikel ook aan Gretchin Rubin denken, maar dan haar opsplitsing overbuyer – underbuyer 🙂 Een goedgevulde pantry maakt het leven des te aangenamer! Ik heb altijd knoflook, ajuinen, dezelfde passata, risotto,… liggen. Gun je ons ooit een blik op de volledige voorraad? (of heb ik dat gemist)

    1. Julienne

      oktober 13, 2017 at 19:59

      Oh ja, ajuinen! <3

      En haha, ja! Gretchen en haar zalige testjes... Eigenlijk ben ik iets tussen over- en underbuyer denk ik. Heb van niets echt veel in huis, zo juist gepast om een beetje reserve te hebben. Maar ik moet zelden tot nooit eten weggooien! Maar omdat ik van veel verschillende dingen net genoeg in huis heb, is het dus wel een goedgevulde kast, haha.

      Wel, de pantry passeert af en toe eens op de blog/mijn instagram, maar ik heb er nog nooit echt uitgebreid over geschreven... Hier kan je wel een sneak peak zien 😉 https://silkedesaever.be/julienne/count-your-blessings-21/

    1. Julienne

      oktober 13, 2017 at 20:01

      Dit is er van Horizon (gekocht bij De Notenshop, maar is ook in veel biowinkels verkrijgbaar), maar ik heb hiervoor ook al een potje van Meridian (van bij Pit & Pit) gehad, en die was ook wel heel lekker!

  3. fieke

    oktober 13, 2017 at 18:59

    Superherkenbaar! Ik kan ook niet zonder bananen, hihi! Van jouw lijstje is dadels iets wat niet in mijn kast ligt, want ik vind die niet lekker. Maar gedroogde mango van Pit&Pit, oooooo! Helaas is mijn pot leeg, dus ik ga nog eens moeten bestellen. Bedankt voor de noten-tip van de Lidl. Dat wist ik helemaal niet!

    1. Julienne

      oktober 13, 2017 at 20:02

      Is wel niet in alle Lidl’s, dus je moet geluk hebben 😉

      En jaaaa, die gedroogde mango! Moet ik dringend nog eens bestellen, zo lekker!

  4. Shannen

    oktober 13, 2017 at 20:43

    Ik ben zoals mijn moeder ook iemand die altijd kan koken met de voorraadkast. Ik heb zeker standaard in huis, linzen (gedroogd), kikkererwten (bokaal) , kleine blikjes mais , rijst, pasta, havermout, meestal ook iets van noten, maar momenteel is het niet veel 😛 . Ik kan trouwens ook genieten van een stukje chocolade, van de meeste chocolade krijg ik trouwens geen hele tablet naar binnen, ik hou qua chocolade zo hard van het merk lovechoc en de witte chocolade met aardbeismaak, ook nog met cornflakes en iets nootachtig in van veganz . Als ik die in het buiteland tegenkom, dan neem ik meteen een stuk of 5 tabletten mee 🙂 Deze zomer nog gevonden in delft. ooh en tegenwoordig ben ik weer in mijn blik ananas periode :p

    1. Julienne

      oktober 15, 2017 at 06:48

      Haha, jij zou een oorlog overleven precies 😉

      1. Shannen

        oktober 15, 2017 at 07:33

        Ja best wel 😀 , grappig dat je dat zegt, wij zeggen dat ook tegen onze mama want daar is het nog erger, een appel valt niet onder een perenboom zeker 😉

        1. Julienne

          oktober 15, 2017 at 18:25

          Hahaha, dat is zeker 😉

    1. Julienne

      oktober 15, 2017 at 06:49

      Leuk hé, zoveel herkenning 😀 was al bang dat ik de enige was…

  5. Greet

    oktober 16, 2017 at 14:16

    Ik heb heel wat van die dingen ook standaard in huis. Wel geen chocolade, ik ben namelijk duidelijk géén moderator (als er chocolade in huis is moet hij zo snel mogelijk op.. niets aan te doen, niet te vaak in huis halen is de enige oplossing :-)).

    1. Julienne

      oktober 17, 2017 at 19:31

      Haha, ik denk sowieso dat moderators in de minderheid zijn, op het werk ben ik alleszins de enige 😀 jezelf kennen is wel een grote sterkte!

    2. Le petit requin

      november 8, 2017 at 17:28

      Ik ging exact hetzelfde als Greet zeggen: als er hier chocolade in huis komt, dan vliegt dat er meteen door. Echt jong, zo jaloers op jouw moderator-eigenschappen!
      Nu ik er zo over nadenk, heb ik eigenlijk weinig dingen standaard in huis. Bijvoorbeeld wel altijd iets van pasta of noten, maar niet specifiek die ene soort ofzo. Tomatenblokjes, dat is de meest constante denk ik, al durft het ook daar al wel voorkomen dat ik zonder val. Maar wanneer ik mijn menu samenstel om boodschappen te gaan doen, dan check ik sowieso ook de “voorraden”, dus dat is eigenlijk zelden een probleem.

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: