Vegan MoFo 2014 dag 1 – den Aldi

Het moment van de waarheid is aangebroken… Het is 1 september, en daarmee ook de eerste dag van de Vegan MoFo (Month of Food) 2014. De MoFo is eigenlijk een soort uitdaging om een maand lang zoveel mogelijk (liefst dagelijks) te bloggen, om zo vegan blogs in de spotlight te krijgen! Meer lezen? Dat kan hier.

Mijn thema deze maand? Vegan on a budget! Mensen denken vaak dat plantaardig eten duur is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De komende weken krijgen jullie dus inside tips, verslagjes van winkelbezoeken, weekmenu’s, lekkere en goedkope receptjes, en dat allemaal gratis ende voor niks!

Vandaag gingen we om boodschappen in dé budgetwinkel bij uitstek: den AldiHieronder vinden jullie een foto van het kasticket. Twee bakken vol voor 22 euro, niet slecht hé…

Wat er mee naar huis mocht? Vooral veel groenten en fruit! Na een heus prijsonderzoek hebben we er onder andere volgende dingen uitgepikt:

  • Diepvriesboontjes en -spruitjes, want veel goedkoper dan hun verse vriendjes.
    Veel mensen denken dat diepvriesgroenten en -fruit minder voedingsstoffen bevatten dan verse, maar niets is minder waar! Na het plukken worden groenten en fruit supersnel ingevroren, waardoor de vitaminen en mineralen goed bewaard worden. ‘Verse’ groenten en fruit daarentegen zijn vaak al enkele dagen onderweg voor ze in de winkel belanden. Zo zie je maar…
  • Nectarines en appels, volop in seizoen en dus extra goedkoop en vooral lekker!
  • Rode kool, erwtjes en worteltjes, en witte bonen in tomatensaus, uit bokaal. Conserven zijn echte budgetboodschappen: ze zijn goedkoop, bewaren lang, en zijn in no time opgewarmd of verwerkt!

Daarnaast ook nog een aantal basics voor in de voorraadkast: pasta, uien, tomatenblokjes en -passata, sojamelk, muesli, …

En daarmee sluit ik de eerste MoFo-dag af… een heerlijk kommetje muesli met sojamelk. Tot morgen!

IMG_20140901_183659

 

8 thoughts on “Vegan MoFo 2014 dag 1 – den Aldi

  1. Leuk dat je weer aan het bloggen gaat! 🙂

    Zo’n MoFo is altijd interessant. Maar ik heb wel een kleine opmerking bij deze tips. Diepvriesgroenten, conserven en spulletjes uit bokaal zijn héél zwaar belastend op het milieu. Zowel de verpakking en het verwerkingsproces hebben een heel zware impact. Toch iets om aan te denken in tijden van zoveel klimaatproblematiek. 😉

    Seizoensgroentjes zijn natuurlijk altijd goed. De rode kool is uiteindelijk volgens mij ook goedkoper als je gewoon een losse kool en losse appeltjes zou kopen en hier zelf een grote berg rode kool zou van maken en dan zelf in kleine porties invriezen (de meeste mensen hebben toch sowieso een vriezer die aanstaat).

    Groetjes,

    Sarah

    1. Hey Sarah,

      bedankt voor je berichtje! Uiteraard heeft alles z’n voor- en nadelen…

      Zelf kies ik zoveel mogelijk voor bokalen, omdat ik die hergebruik voor restjes, om soep mee te geven met mijn man, om dingen te bewaren in de voorraadkast, … Die belanden bij ons zelden tot nooit in de glasbak, waardoor ze op hun eigen manier toch een beetje duurzamer zijn dan andere verpakkingen in mijn ogen.

      En helaas hebben wij maar een minivriesvakje, waardoor grote hoeveelheden hier niet ingevroren kunnen worden… van 1 kool eten we gemiddeld een week lang verschillende gerechtjes, dus dat probeer ik te beperken, haha. Spijtig, want zo’n kool kost 3x niets en is natuurlijk onverpakt.

      Dus ja, ik probeer zoveel mogelijk te doen voor het milieu en onze aardbol, maar soms is het kiezen tussen de pest en de cholera om het cru uit te drukken 😉

  2. Hoi hoi!

    Ik ben zelf, door omstandigheden, een beetje bezig met budgetbeheersen. Naar de Aldi gaan wou ik echter nooit, en zeker geen groenten en fruit kopen daar. Omdat ik het gevoel heb dat de kwaliteit minder goed is. Vooral dus van de verse dingen. Kan jij daar intussen al iets over zeggen?
    Ik herinner me vaak dat we vroeger op kot gezamenlijke boodschappen bij de Aldi haalden, en dat de groenten dan slap waren toen we thuis kwamen, en het fruit rotte vlekjes had. Vandaar dus mijn vooroordeel…
    En even nog een vraagje: hoe vind jij voedselteams qua prijs/kwaliteit? Ik leg mezelf op dat ik elke week 15 euro mag besteden aan groenten via het voedselteam, en dat ik daar meer dan genoeg kraakverse bio seizoensgroenten voor heb. Wat is jouw (eventuele) ervaring?

    Verder: leuke blog, ik blijf lezen ;).

    1. Hallo!

      Allereerst bedankt voor je berichtje!

      Ten tweede, begrijp ik zeker wat je bedoelt. Voor verse dingen ben ik toch ook geen grote fan van Aldi. In mijn studententijd ging ik daar vaak heen, en toen is dat mij nooit echt opgevallen. Maar het fruit dat ik daar nu gekocht heb, had inderdaad al heel wat plekjes toen we thuis kwamen en alles uitpakten…
      Van de andere dingen ben ik echter wel heel tevreden. Veel witte producten worden bv. in de fabrieken van grote merken gemaakt, en verschillen dus zeker niet veel met die duurdere producten.

      Zelf heb ik geen ervaring met de voedselteams, wij hebben een tweewekelijks biopakket van bij de Wassende Maan (meer info volgt volgende week in een blogpostje) en daar ben ik heel tevreden van. Je betaalt natuurlijk wat meer omdat het bio is, maar als je het vergelijkt met biogroenten en -fruit in de winkel heb je heel wat voordelen vind ik: ten eerste veel meer variatie, ten tweede een toch serieus lagere prijs, en ten derde veel meer seizoensgebonden en lokale producten.

      Dus als ik jou was, zou ik inderdaad voor het beste van twee werelden gaan 🙂 vers gerief via een groentepakket, de voedselteams of de markt; en andere boodschappen bij Aldi, Lidl of van een huismerk bij bv. Colruyt

  3. Het is inderdaad soms erg moeilijk om keuzes te maken. Ik wil zoveel mogelijk zonder verpakkingen kopen, maar sommige dingen
    zitten altijd in plastic bakjes (champignons) en ze dan niet eten vind ik dan ook wel weer wat jammer. Vooral in bio winkels zit alles gek genoeg in super veel plastic verpakkingen en dan nog liefst van die hele kleintjes. 🙁

    Dat van die groentepakketten vind ik ook altijd een interessant idee, maar het lijkt me altijd zo vervelend dat je
    niet op voorhand weet wat er in zit en je bijgevolg dus ook niet kan plannen wat je gaat klaarmaken en altijd moet
    wachten om de overige boodschappen te doen. Hoe pakken jullie dat aan?

    Ik denk dat wij gemiddeld zo’n 50 à 60 euro per week uit geven aan de boodschappen voor 2 personen en een poezenmeid. Soms eens wat meer, soms wat minder. Ongeveer 50/50 bio/niet-bio. Kan dat onder budget gerekend worden?

    1. Dat valt zeker onder budget volgens mij, zeker met de poes erbij en de helft bio!

      Dat verpakkingsprobleem ken ik maar al te goed, zucht.

      Van de groentepakketten weten we een kleine week op voorhand wat erin zal zitten, dus ik begin bijna meteen in te plannen van zodra de pakketbrief op de website staat 🙂 soms lukt dat niet meteen, maar ik zorg sowieso dat ik de bladgroenten en zo de dag zelf of de dag erop zeker al gebruik. De meer houdbare groenten blijven vaak wat langer liggen, maar dat is ook niet erg hé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *