Pompoenlasagne

Een zaaaalig receptje van mijn favoriete blogster (en theeklets-vriendin, en mede-EVA-vrijwilligster, en trouw-plan-buddy en …) Sofie Ballieu! Je vindt meer van dit lekkers op haar blog Fiekefatjerietjes.

Ik wil toch nog een tip meegeven: gooi de pitjes van je pompoen niet zomaar weg! Spreid ze uit op een bakplaat, kruid eventueel bij met wat paprikapoeder en currypoeder, en droog ze gedurende 20 minuten in een oven op 50°C. Als je dit doet vooraleer je de lasagne in de oven steekt, is die al half voorverwarmd ;-)
Eenmaal de pitjes gedroogd zijn, kan je die bv. als topping op de lasagne gebruiken.

Als je de lasagne op voorhand maakt, stel de ovenschotel dan al samen, en bewaar hem in de koelkast. De dag zelf hoef je de lasagne dan enkel nog een halfuur in de oven af te bakken.

 

Pompoenlasagne

Pompoenlasagne

Ingrediënten (voor 4 personen)

Tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 teentjes look, geperst
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • 2 kl rozemarijn
  • 2 kl oregano
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 blikken (800g) tomatenstukjes
  • 250g groentebouillon
  • 1 el balsamico-azijn
  • 100g groene linzen
  • peper en zout

Bechamelsaus

  • 50g margarine
  • 75g tarwebloem
  • 750ml ongezoete sojamelk
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Lasagne

  • 12 lasagnevellen
  • 50g paneermeel
  • 35g amandelschilfers
  • 35g pompoenpitten (ev. uit de pompoen zelf)

 

Werkwijze

  • Verhit de olijfolie in een grote kookpot boven een middelhoog vuur
  • Fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig is
  • Kruid met de oregano, het paprikapoeder en de rozemarijn
  • Blus met de sojasaus, en voeg de pompoenblokjes toe
  • Giet er de tomatenstukjes, groentebouillon en balsamico-azijn bij, en roer ook de linzen door de tomatensaus
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Laat de saus zo’n 30 minuten sudderen op een laag vuurtje, tot de pompoen en de linzen gaar zijn
    Roer af en toe, en voeg indien nodig wat extra water toe, zodat de saus niet aanbrandt.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus in een andere kookpot: smelt de margarine, roer er de bloem door met een garde, en voeg onder goed roeren de sojamelk beetje per beetje toe aan de roux
  • Laat de bechamelsaus enkele minuten doorkoken, en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Stel de ovenschotel samen: lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – bechamelsaus  etc
  • Eindig met een laag bechamelsaus, en bestrooi met het paneermeel, de pompoenpitten en de amandelschilfers
  • Bak de lasagne zo’n 30 minuten af in de voorverwarmde oven

Pompoenlasagne   Pompoenlasagne

 

Bron: recept gebaseerd op Fiekefatjerietjes

6 thoughts on “Pompoenlasagne

  1. Bedankt voor de ‘reclame’ :-).
    Doet er mij aan denken dat ik dit superrecept ook nog eens moet klaarmaken…

    • admin

      Heel graag gedaan, je verdient het, hihi!

  2. […] Deze taart stond woensdag op tafel, tijdens de – alweer – supergezellige theeklets met mijn trouwbuddy Fieke (ja, inderdaad, diezelfde Fieke van het vorige blogbericht over de heerlijke pompoenlasagne)! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>