Brood voor luie mensen

Ik heb al zoveel gelezen over dit soort brood op Pinterest, dat ik er een beetje geobsedeerd door ben geworden. Deze techniek vraagt bijna geen werk, maar levert wel een prachtig authentiek brood op! Je hoeft niet te kneden, en het brood rijst terwijl jij lekker ligt te slapen. Normaalgezien moet je het brood bakken in een gietijzeren pot (bv. van Le Creuset of Godin), maar ik heb al gelezen dat je het gerust ook in een grote ovenschotel kan maken, met een ovenvast bord als deksel.

Dus… gisterenavond heb ik het deeg samengeroerd, bedekt met een keukenhanddoek, en toen ik opstond, was ik héél teleurgesteld. Het deeg zag er vreselijk uit. Ik dacht echt dat ik het verpest had, maar toen ik verder ging met het bakken, is het toch een prachtig brood geworden! Geef dus zeker niet op als je deeg eruit ziet als een vieze klodder, je brood wordt zeker en vast een kunstwerkje!

Brood voor luie mensen

Ingrediënten (voor 1 groot brood)

  • 450ml lauw water
  • 1 kl instantgist
  • 325g volkorenbloem
  • 300g tarwebloem
  • 1 kl zout
  • 3 el olijfolie

Werkwijze

  • Giet een beetje van het water in een klein kommetje, en los hier de gist in op. Zet even opzij
  • Zeef de volkorenbloem en tarwebloem in een grote mengkom
  • Maak een putje in het midden van de bloem, en giet hier het gistmengsel in
  • Strooi voorzichtig het zout aan de rand van de mengkom, zodat het niet rechtstreeks in contact komt met de gist
  • Voeg nu beetje per beetje de rest van het water toe terwijl je goed roert
  • Het deeg zal er nat en klodderig uitzien, maar dat hoort zo
  • Bedek de mengkom met een schone keukenhanddoek en laat het deeg een nachtje rijzen
  • Strooi de volgende ochtend wat bloem over het werkvlak
  • Giet het deeg uit over het werkvlak, en strooi ook hier nog wat bloem over, zodat het hele deeg bedekt is met een laagje
  • Dek het deeg af met een schone, vochtige keukenhanddoek en laat een uur rijzen
  • Verwarm intussen de oven (met daarin de gietijzeren pot met deksel) voor op 225°C
  • Eenmaal voorverwarmd, haal je heel voorzichtig de pot uit de oven
  • Haal het deksel van de pot, leg het deeg erin, en zet dan de pot mét deksel erop terug in de oven
  • Bak het brood gedurende 35 minuten
  • Haal het deksel van de pot, en bak het onbedekte brood voor nog eens 10 minuten
  • Eenmaal het brood klaar is, haal dan het brood heel voorzichtig uit de pot, en laat het afkoelen
  • Geniet van de geur én de smaak van dit fantastische brood!
  Overnight bread  Overnight bread

Bron: recept gebaseerd op Anne Sture Tucker

 

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: