Kookboekweek – My New Roots

Voor nieuwjaar kreeg ik een boekenbon van het werk. In de ‘echte’ boekenwinkel vond ik mijn goesting niet, dus besloot ik online een poging te wagen. En ja hoor, daar kon ik dit pareltje op de kop tikken! Ik kende de blog van Sarah Britton – aka My New Roots – al even, en de stijl (natuurlijk koken) spreekt me sowieso heel erg aan. Geen verrassing dus dat dit boek al een hele tijd op mijn verlanglijstje stond.

Toen ik het kookboek doorbladerde, wist ik meteen dat ik het héél snel zou gebruiken voor #kookboekweek! En zo geschiedde…

12788214_10153263862821744_788687512_n

 

Het kookboek

In de inleiding staat het boeiende verhaal van Sarah verteld: ze verhuisde voor de liefde van Amerika naar Kopenhagen, waar ze aan de slag ging in verschillende vegetarische restaurants. Haar kookstijl heeft dus heel wat verschillende invloeden. Boeiend!

De foto’s in het boek zijn stuk voor stuk prachtig, en ik had echt moeite om ‘maar’ een paar recepten uit te kiezen. Alles zag er zo lekker en kleurrijk uit! Er is per seizoen een hoofdstuk opgesteld, met telkens enkele ontbijtjes, hoofdgerechten en desserts op basis van seizoensgroenten en -fruit.

 

De recepten

Uiteindelijk koos ik gerechten uit op basis van ingrediënten die ik nog in huis had: pastinaak, pompelmoes, rode ui, witte kool en bananen. Op die manier moest ik niet al te veel boodschappen meer doen, en geraakten mijn restjes mooi op!

Als eerste maakte ik dit zalige gerechtje: geroosterde pastinaak (en zoete aardappel) met granaatappel en za’atar. Het was de eerste keer dat ik deze kruidenmengeling at, en wauw! Een verslaving is geboren! Za’atar is een mengeling van sesamzaad, sumak, tijm en oregano, en is vreselijk lekker. Ik ben dan ook wel een sucker voor sesamzaad: tahin, gomasio, … Ik zou ze met een eetlepel naar binnen werken.
Maar terug on topic: dit gerechtje was echt zalig: de combinatie van de zoete pastinaak en bataat met de frisheid van de munt, de zurigheid van de granaatappel en de hartige za’atar… Wauw wauw wauw!

 

 

Ook dit ontbijtje viel ferm in de smaak, hoe simpel het ook lijkt: gegrillde pompelmoes met kokosbloesemsuiker, gember en rozemarijn. Normaal hoorde hier ook een notencrème bij, maar dat vond ik net te machtig voor een ontbijt. De smaken pasten wel geweldig goed bij elkaar.

12804089_10153263378441744_1432197928_n

 

Deze lunch was – ik val in herhaling – ook enorm lekker: een simpele salade op basis van couscous. Dit is het gerechtje dat de cover siert, dus dit wou ik zeker ook maken! Ik paste het recept wel een beetje aan: in plaats van bonen gebruikte ik cashewnoten, en in plaats van peterselie koriander. Ook hier werd za’atar gebruikt, en een pittige dressing op basis van tahin en chilivlokken. Helemaal mijn ding! Het geheel werd opgediend in een koolblad.

12781972_10153263378476744_1575065697_n

 

Last but not least: de lekkerste granola OOIT! Deze banana bread granola was echt za-lig. Het duurt even om te maken, maar de smaak en de textuur zijn super. Het feit dat de weckpot na een aantal uren al bijna leeg was, spreekt boekdelen zeker?!

12736180_10153263862746744_2055114896_n

 

 

 

Conclusie

 

Dit kookboek is echt een toppertje: prachtige foto’s en vormgeving, zalige receptjes en geen al te gekke ingrediënten of bereidingswijzen. Ik ga dit kookboek de komende seizoenen zeker nog vaak bovenhalen, zodat ik de overige receptjes ook eens kan uitproberen. Lang leve Sarah Britton!

 

Doe jij al mee met #kookboekweek? Gebruik dan zeker de hashtag op Facebook, Instagram of Twitter. Fieke en ik vinden het superleuk om te zien welk kookboek jullie uit de kast redden!

11 thoughts on “Kookboekweek – My New Roots

  1. Oh amai, dat ziet er allemaal lekker uit! Ik ga haar blog zeker eens bekijken, merci voor de tip!

    Wij eten regelmatig pompelmoes bij het ontbijt, maar dan wel gewoon zo. Leuk idee om dat eens te grillen met kruiden (al ga ik mijn vriend wel moeten overtuigen van die kokosbloesemsuiker, want daar is hij niet zo zot van 🙂

    1. zonder suiker kan ook hoor, Haaike! Ik heb er gewoon een heel klein beetje over gestrooid… En da’s heel graag gedaan!

  2. Dju hé, en ik ging geen nieuwe kookboeken meer kopen! 🙂
    Het ziet er allemaal héérlijk uit, alleen die pompoelmoes zou ik niet zo snel opeten denk ik. Die smaken lijken echt raar (maar het kunnen ook de hormonen zijn, haha!).
    (En om even met onszelf te stoefen: die #kookboekweek, dat was toch een geweldig idee hé? :D)

    1. Ik vond het ook eerst raar klinken, maar het paste allemaal wonderwel bij elkaar!

      En jaaaa! Lang leve #kookboekweek!

    1. Nee, ik kom een beetje achter met de TED talks hype vrees ik… Maar deze ga ik zeker bekijken! Bedankt voor de tip!

  3. Elk van deze gerechtjes zou me bevallen, op m’n ‘veggie dagen’ ;-). Inderdaad, lekker èn gezond. Zo’n kookboek met bovendien ook nog eens mooie foto’s en dito lay-out, is dubbel gewonnen vind ik. Granola en pompelmoes bij het ontbijt, daar ben ik zéker liefhebber van. En za’atar kende ik nog niet, dankzij jou, Silke, nu dus wel. 🙂 P.S.: Waar vind je zo chilivlokken? In de supermarkt blijkbaar niet? (of kijk ik er weer naast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *